Maak kennis met tekenen en schilderen in het atelier van Wil Kersten.

Maak kennis met tekenen en schilderen in het atelier van Wil Kersten.

Heb je talent? Dan is dat mooi meegenomen, maar geen voorwaarde. Iedereen kan leren tekenen en schilderen! Je krijgt privéles met een bezetting van maximaal 4 personen per lesdeel.
Doelstelling:  In de cursus worden de basisbeginselen van het tekenen en schilderen behandeld. Je maakt kennis met elementaire beeldelementen als compositie, kleur en perspectief. Maar ook met technische vaardigheden op het gebied van tekenen en schilderen, zoals welk materiaal je gebruikt op welke drager. We tekenen zoveel mogelijk naar de waarneming waardoor de werken in eerste instantie dan ook vooral figuratief zullen zijn.

Opbouw: Elke les heeft een centrale thematiek. De eerste lessen gaan we enige aandacht schenken aan de theorie en kunstgeschiedenis maar ook aan tekenen, want tekenen is de basis van het schilderen. Daarna gaan we aan de slag met de toevoeging van kleur en leren we wat kleuren kunnen doen. Uiteraard leer je zelf de kleuren mengen zodat je uiteindelijk genoeg hebt aan een basispakket aan kleuren.
Materialen: Een gedeelte van het materiaal zoals papier, verf, doek, houtskool en dergelijke is in het atelier aanwezig en is in de prijs inbegrepen. Alsmede koffie of thee.

Verschillende technieken: Ieder materiaal vergt een speciale teken- of schildertechniek. Ik leer je daarom hoe je toon- of schaduweffecten verkrijgt en hoe je een vloeiend kleurverloop bereikt. Ook leer je perspectief tekenen waardoor voorwerpen “diepte” krijgen. Licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling, al deze technieken komen aan de orde. Bestuderen van moeilijke theoretische lessen is niet noodzakelijk. In de cursus Tekenen en Schilderen leer je met behulp van voorbeelden en oefenopgaven. Je ontwikkelt gaandeweg een eigen stijl. Je leert in duidelijke taal hoe je het best te werk gaat en op welke manier je de verschillende technieken combineert met de verschillende materialen. Je persoonlijke leraar helpt je graag hierbij.
Kleuren mengen: Primaire, secundaire en tertiaire kleuren: je leert ze mengen. Je leert hun gevoelswaarde kennen, hoe ze elkaar kunnen versterken en waarom ze soms “vloeken”.
Stillevens: Het tekenen van een stilleven vergt een heel andere benadering dan het tekenen van een “levend” model.            
Talrijke onderwerpen: De cursus Tekenen en Schilderen behandelt nog

veel meer onderwerpen. Laat je verleiden en leer er alles over

schaduweffecten aanbrengen, perspectief tekenen, vloeiend kleurverloop maken? Verbeter je schildertechniek met deze cursus.
Tijdens de cursus Tekenen en Schilderen besteden we natuurlijk ook de

nodige aandacht aan de geschiedenis van de kunst. De klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance, Barok en Rococo. Aan de hand van fraaie kleurafbeeldingen wordt je het werk van grootmeesters in de schilderkunst getoond. Je leert tot welke stromingen deze werken behoren.

 

Landschappen schilderen: Het tekenen van landschappen is een ervaring apart. Je kunt natuurlijk vanuit je huiskamer werken, maar je kunt ook met een schetsblok de vrije natuur in trekken. Zet een schildersezel in het gras bij een beekje neer. Laat de omgeving op je inwerken. Kijk naar details, proef de sfeer, volg het licht en de schaduw en schilder. Indien het weer het toelaat, zullen we dat bij gelegenheid doen. En nog veel meer.